۱۳۸۸ شهریور ۷, شنبه

سه فرصت طلائی در رمضان و سایر روزهای سال



در هر روز ۳ وقت بسیار مهم و حساس است که انسان با استفاده‌ی درست از آنها می‌تواند اجر و پاداشی بس بزرگ را بدست آورد. از دست دادن هر یک از این فرصتها خسارت بسیار بزرگی است که چه بسا خیلی از انسانها از آن غافلند!…
• فرصت اول: لحظه‌های اول صبح؛ از نماز صبح تا طلوع آفتابـ امام نووی در کتاب “أذکار” خود چنین می‌گوید: بدانکه بعد از نماز صبح بهترین ساعت در روز برای ذکر خداوند متعال است!ـ
پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) فرمودند: “هر کسی نماز صبح را با جماعت بجای آورد، سپس شروع کند بذکر و یاد خداوند متعال تا طلوع خورشید، سپس دو رکعت نماز بجای آورد، اجر و پاداش حج و عمره‌ی کامل کامل کاملی را بدست آورده است”. { به روایت ترمذی از انس بن مالک، و گفت حدیث حسنی است}.ـ
پیامبر خدا (صلی الله علیه و سلم) پس از نماز صبح در مسجدشان می‌نشستند، تا خورشید بخوبی طلوع می‌کرد.ـ فقهاء و علماء بر استفاده‌ی مفید از این وقت پر برکت بسیار تأکید کرده‌اند، و گفته‌اند که انسان عاقل باید این ساعت مبارک را در ذکر و یاد خداوند متعال بگذراند.
و از فرموده‌ی رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) است که: بار الها برکت عطا فرما در اول وقت هر روز امت من!با توجه بهمه‌ی اینها فقهاء خواب بعد از نماز صبح را مکروه دانسته‌اند، شایسته نیست انسان در ابتدای صبح که وقت تقسیم رزق و روزی است در خواب غفلت باشد، بلکه زیبنده‌ی مؤمن است که در این لحظه‌های مبارک مشغول ذکر و یاد خداوند و دعا و نیایش و تلاوت قرآن کریم باشد. بخصوص در ماه مبارک رمضان که اجر و پاداش کار نیک دهها برابر سایر روزهای سال است.
• فرصت دوم: پیش از غروب آفتاب.ـ این فرصت طلایی و بسیار گرانبهایست که متأسفانه بیشتر روزه‌داران با مشغول بودن به آماده کردن افطار و آمادگی برای افطار آنرا از دست می‌دهند. زیبنده نیست عاقلان و زیرکانی که در پی بدست آوردن اجر و پاداش بیشتر و بیشتر هستند را که این فرصت بسیار گرانبها و طلایی را از دست بدهند.. این از بهترین ساعات روز برای دعا و نیایش و طلب حاجات از خداوند متعال می‌باشد. و از جمله وقتهای استجابت و قبولی دعاست.ـ
از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و سلم) روایت شده است که ایشان فرمودند:” سه دعا مورد قبول واقع می‌شود: ـ دعاء روزه‌دار، دعاء ستمدیده و مظلوم، و دعاء مسافر “. { بروایت ترمذی}ـ
آدمهای نیکوکار و صالح همیشه به لحظات پایانی روز از اول روز بیشتر اهتمام می‌دادند، و سعی می‌کردند بیشتر از آن استفاده کنند. چرا که این وقت، لحظه‌های پایانی روز است و انسان با سعادت و خوشبخت آن کسی است که بتواند این لحظه‌های گرانبها را در دعا و نیایش و ذکر و تلاوت قرآن و یاد خدا سپری کند.
• فرصت سوم: سحرگاهانـ سحر وقت پیش از نماز صبح است. خداوند متعال می‌فرمایند: (…وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ) (آل عمران: ۱۷) «… و آمرزش خواهندگان در اوقات سحر».ـ برادر روزه‌دار!.. سعی کن این لحظات طلایی و گرانقدر را تا اذان صبح؛ با دعا و نیایش و توجه و استغفار بدرگاه خداوند متعال به بهترین صورت مورد استفاده قرار دهی، و بخصوص در این روزهای گرانقدر ماه مبارک رمضان.
بیا از این اوقات طلایی به بهترین صورت ممکن استفاده‌ی کامل برده رابطه‌ی خود را با خدا قوت بخشیم.خداوند متعال بندگانش را تشویق می‌کند این فرصتهای طلایی و گرانبها را با ذکر و تسبیح و دعا و نیایش غنیمت بشمارند:(… وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ غُرُوبِهَا وَمِنْ آنَاءِ اللَّيْلِ فَسَبِّحْ وَأَطْرَافَ النَّهَارِ لَعَلَّكَ تَرْضَى) (طه۱۳۰)«و تسبيح‏گو با حمد پروردگار خويش پيش از بر آمدن آفتاب و پيش از غروب آن و بعض از ساعتهاى شب و طرفهاى روز تسبيح گو بود كه خوشنود شوى‏».
و همچنین باریتعالای یکتا می‌فرمایند:(…وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ * وَمِنْ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَأَدْبَارَ السُّجُودِ) (ق: ۳۹-۴۰)«و بپاكى ياد كن همراه ستايش پروردگار خود پيش از بر آمدن آفتاب و پيش از فرو شدن‏ * و در بعض اوقات شب بپاكى ياد كن خدا را و عقب نماز نيز».
امام حسن بصری می‌فرمایند:دنیا سه روز است:۱. دیروز که با آنچه در آن بود گذشت.۲. فردا که شاید بیاید و تو نباشی!۳. و امروز که روز توست، هر آنچه می‌توانی در آن بدست بیاور. و با دعا و نیایش و تلاوت قرآن و عبادت و کار نیک از آن بهره گیر…